House by the Water

Client:
Private
Project Date:
2014
Architect:
Tapp Associates

A high-profile residential project, of which was featured on Channel 4’s acclaimed property development show, Grand Designs. Located on the banks of the River Thames, near Henley, House-by-the-Water sits on a long narrow site. We worked with architects Tapp Associates and the clients to accommodate their visions and deliver a lighting design scheme that caters for everyday use and the ability to set various lighting “scenes”.

Starting in the basement, the main room was to be used for Wellness Coaching and various lighting scenes were needed. This gave the client the option to choose what kind of environment they wanted to create, should it be calming and relaxing or should it be invigorating and energetic. Along with the general lighting of the space, we introduced a white and colour changing wall detail that can transform the space into more than just a work room.

The living spaces have plentiful daylight during the day and at night, the general lighting has been positioned and specified to bring focus to particular zones and surfaces through the ground floor. Special linear lighting details have been integrated into architectural and interior elements, drawing attention to attractive features.

On the top floor, a large skylight fascia is uplit with colour changing LED, creating an attractive and fun statement. It can be seen from the ground floor and as you arrive on the first-floor landing. The master bedroom includes a request-by-client starry ceiling above the bath tub. A fibre optic LED system was used to create the effect, which can also be dimmed and gentle light patterns within the stars can be programmed.

Would you like to discover more about what we do?

envelopephone-handsetmenu-circle