Il Centro

Client:
Finiper

Il Centro, located in the former Alfa Romero factory north of Milan, has been inspired by the ancient Lombard courts and the wonderful Villa Valera.  The whole building has been designed and built following strict standards of energy saving and sustainability. The complex has been designed according to strict standards of energy saving sustainability to obtain the Gold Level certification by LEED. The lighting design has helped significantly in achieving this goal.

SKR Lighting Design worked in partnership with renowned retail specialist architects Design International on the lighting design for the façade and exterior. The roof is made by Glulam: a sustainable layered wood, used for the first time in a shopping centre. The main objective was to highlight the wooden elements as clearly and as effectively as possible. Single colour warm white LED projectors are mounted away from public view to uplight the façade and underside of the canopy roof. High colour rendering LED sources mean that the true colour of the wood is presented. We worked closely with lighting manufacture iGuzzini to plan out product and placement of luminaires.

Would you like to discover more about what we do?

envelopephone-handsetmenu-circle