This private home was set within a relatively dark zone in Berkshire, and the owners wanted to apply for planning permission to extend the property . Their application needed to demonstrate that no excess light would spill to the property boundaries, and that existing bat and bird housings would be undisturbed – but the lighting proposed would also need to be adequate for the owners as well.

We were approached by the owners to support them with their application, and ensure that the lighting elements of the proposal would balance all these needs.

We undertook a virtual survey of the current house, and used 3D lighting level calculations to assess the impact of the existing internal lighting, and the new proposed external lighting.  We identified the locations of the bird and bat boxes, which confirmed that commuting and foraging bats were present within the project boundaries.

With this information in hand, we created new lighting design proposals to limit the impact of light pollution from artificial light on the neighbouring nature conservation. We created lighting calculations to present an isolux contour map, and gave careful consideration to the lighting equipment and methods to be used as measures to avoid unnecessary light pollution, and to keep any light spillage to 1lux both vertically and horizontally.

Our lighting plan was sensitive to the needs of the area, but practical and attractive for the owners – and planning permission was granted.

 

Located within a quiet E2 environmental zone and valley, this was treated as an effective dark sky area of the Kent countryside. A former stable yard here was to be transformed into a work and production space for a print company relocating from southeast London, complete with additional office space for other small businesses.

We were brought on board by Ecology Consultants and bat experts Ecology-by-Design to work with the client from Aspect Press, and their planning consultants Fuller Long, to survey the existing site and plan a new exterior lighting scheme. This was required to help discharge a planning condition relating to a section about a recent bat report in the area.

We provided the client with a full lighting strategy that would be sensitive to the surrounding wildlife and migratory bats. This included an Isolux contour map showing light spillage down to 1LUX, a schedule of lighting equipment, and control guidance. The scheme covered all the staff areas, parking, entrances, and delivery areas.

The new scheme would provide a safe, welcoming, and working environment for the premises for both employees, visitors and tenants – and we are proud to report that planning permission has been granted, lighting scheme included.

SKR Lighting Design were tasked with providing dramatic yet sympathetic and practical lighting to illuminate ‘Castle Mound’ in Oxford, on which defences were built in 1071AD for William the Conqueror. Whilst the castle itself is no longer there, Castle Mound itself is a considerable feature of the landscape: 64ft high and 81ft in diameter, with a well chamber 20ft below the surface added to the top of the mound in the thirteenth century.

The mound needed to be lit on a practical level to illuminate its paths to the summit, but also to provide an attractive and intriguing presentation of the mound which would be visible from a distance. the impact of light pollution on the surrounding environment and energy efficiency also had to be considered, as well as due consideration given to the age and Grade-1-listed status of the monument.

We worked closely with architects, archaeologists, and the local heritage authority to decide on a design. We illuminated the meandering pathways using colour changing floor washers – practical but striking. The existing lighting to the trees on the mound was replaced with colour-changing and energy-efficient light sources.

The end result is a beautiful celebration of an ancient landmark, without negative impact on the surrounding cityscape.

https://www.oxfordpreservation.org.uk/

https://www.oxfordshire.gov.uk/

https://www.oxfordcastleandprison.co.uk/ 

https://www.studiodue.com/en/

https://yesevents.co.uk/  

This residential development is set within a relatively dark zone, and has existing external lighting – but more was required as the development expanded to enhance the security of the area. Bird and bat boxes are located nearby, and careful consideration was needed about the methods and equipment used to avoid unnecessary light pollution and to be sensitive to the needs of the local wildlife and environment.

At SKR, we created new lighting design proposals and calculations to limit impact of light pollution from artificial light, with any light spillage kept to 1lux both vertically and horizontally. We worked in partnership with the client, and with ecologist consultant Graeme Smart of GSL Ecology, to realise a simple, practical lighting scheme that gives enough task illumination, security illumination and guidance illumination for the owners, without disrupting the surrounding environments and biodiversity.

With these measures in place, the planning application was approved by the local authority.

 

Posnania, named after the town Posnan in Poland is a destination shopping centre and it’s one of the most significant investments by APSYS, the commercial property developer.

In collaboration with AND Architects and Signify Lighting we are proud to present this spectacular project, designed not only for the purpose of retail but also to be enjoyed as a day out in the historical city of Posnan.

The vast volume of the building is filled with natural day light, it’s bright and inviting, walking along the passageway the central skylight follows along, sunlight flooding the interior and reflecting off the glass shopfronts. Suspended from high level are various pieces of bespoke art installations, ranging from floral hangings, back illuminated decorative pendants and human shaped sculptures suspended in mid-flight. The crystal forum designed by Preciosa is a spectacular part of Posnania, thousands of ceiling mounted crystals in various shapes and sizes beautifully reflect and refract light creating a mesmerising atmosphere. Using Color Kinetics LED technology, the work of art comes to light and shines in a colourful hue, adding a touch of magic to the shopping experience.

The appreciation for art in Posnania starts outside, the visitors are greeted by an oversized statue of Lucie designed and created by a Belgian sculptor David Mesguich. It represents his daughter, a 4-year-old girl seen drawing the sun, a symbolising the future and being able to transform it into something positive.

Transitioning from daytime to dusk and evening, the lighting scheme was designed to maintain the brightness of the space. Using high output, warm white LED adjustable downlights, we filled the space with light, featuring the carefully selected finishes.

To be able to adequately illuminate the ground floor areas exposed by large voids above, we discreetly surface mounted spotlights on the inner facias of voids to be able to light down and feature sitting areas, trees, and kiosks.

Integrated linear lighting within coves follows the sweeping curves of the passages, exposing their organic shapes and draws your eye to follow the various architectural elements, adding an extra layer of depth and attention to detail visible throughout the project.

Posnania https://posnania.eu/

APSYS https://en.apsysgroup.com/

AND Architects http://www.andarchitects.co.uk/

Signify Lighting https://www.colorkinetics.com/global/showcase/posnania-shopping-center

Preciosa https://www.preciosa.com/en/home

David Mesguich http://www.davidmesguich.com/new-index#/lucie/

Posnania Chandelier https://www.skrlight.com/ourprojects/posnania-chandelier/ 

Posnania Multi-Media https://www.skrlight.com/ourprojects/psnania/

Smithfield Square is a community at the heart of Dublin 7. Created as a bustling cultural quarter, Smithfield Square is a vibrant area on Dublin’s northside. Right on the Luas Line, the square boasts high-end apartments as well as commercial property.

As a large historic market square space in Central Dublin, the brief was to provide general illumination and create a landmark. Neil skinner help develop custom designed 25m tall special masts. Included within the mast were ceremonial gas flame burners and high output narrow beam projectors, mounted in a linear arms 5m above the ground which project up to the reflective sails above. These magnificent sails are 3m square and are used to reflect the light softly across the space.

2021 Photography by James Mathews www.everestphotography.ie

Originally, a large car park site located near Heathrow Airport, with neighbouring farm-land and a cemetery. Planning permission was required to develop the site into storage units, with minimal working light – while still providing enough light to be safe and secure for employees and visitors, and to create a pleasant and welcoming place to work and visit.

We were approached by planning consultant BERRYS to provide a site survey and develop a lighting strategy that would be sympathetic to this balance, and to meet the need for low light pollution impact on the local environment. We carried out a photographic site survey, light level LUX readings, and produced a lighting scheme with isolux contour maps which illustrated where we would plan to limit the impact of light pollution from the proposed artificial light. All of our plans followed reduction of obtrusive light guidelines, and limited light spill into the adjacent biodiverse habitats in the cemetery and farmland.

Planning permission was granted, with our lighting scheme included.

This 12 house development is located within a rural and very quiet E1/E2 environmental zone. This was treated as an effective dark sky area of the Surrey countryside. This former chicken farm site is surrounded by a protected ancient woodland with a roosting bat population, therefore any scheme needed to be fully lighting compliant before being able to discharge the planning condition.

SKR were brought into the project by Ecology Consultants and bat report experts Ecology-by-Design to work with the client, developer and planning consultant to create a sensitive lighting scheme to limit the impact of light pollution from artificial light on nature conservation to satisfy the planning conditions.

SKR carried out a detailed day and night lighting survey of the existing site, which included analysis of the existing agricultural buildings and current lighting, measuring light levels, light spill and all current light pollution on the site and taking note of problematic light pollution from some neighbouring properties for the record.

We provided the client with a full lighting strategy that would be sensitive to the surrounding wildlife and roosting bats, that included an Isolux contour map showing light spillage down to 1LUX, a schedule of lighting equipment and lighting control guidance. This covered all the house plots, garages, gardens, pathways, and parking.

The new scheme would provide a safe, welcoming feeling for the future new residents, while still being a safe dark zone for bats, all other wildlife and enhance the biodiversity.

This was the testimonial from our client David Jacobs, Director at St John Homes (Thames Valley) Ltd

We were introduced to Neil Skinner at SKR Lighting Design through recommendation. The Local Planning Authority requested an external lighting survey to assess the impacts of our residential development proposal on a former chicken farm site in a sensitive landscape and ecological setting (inclusive of ancient woodland on part of the site boundaries). Neil undertook a thorough review of the site measuring the current external lighting impacts and designed a sensitive external lighting scheme in conjunction with our appointed ecologists Ecology by Design for our proposed scheme. The follow up report resulted in the LPA being satisfied with the proposals and the external lighting scheme.

Neil was a pleasure to work with and successfully addressed the issues raised in a prompt and thorough manner. I would highly recommend SKR for this skillset which we are now seeing as a more common requirement on our future projects.”

This Five Star historic manor hotel, located in the Hampshire countryside, is an elegant country house rich in history and set in 35 acres of gardens.  The owners were carrying out a major refurbishment of the entire site, and required a detailed external lighting project to support their application for planning permission.

There were many ecological elements to consider. SKR Lighting Design worked closely with ecologist consultancy Tyler Grange, who presented a bat report; and with landscape architects Bramhill Design, lead architects Krause, and project managersRPA, to put together a sensitive exterior lighting design scheme.  The final plans take measures to avoid disturbance to wildlife and biodiversity, aquatic life and commuting and foraging bats.

This was a major piece of work for the owners, and the planning application had to be right for them, for the local area, and for the local wildlife. Our expertise in lighting ensured that the planning application was approved, and the new lighting schemes will enhance and elevate these ambitious renovations, without impacting negatively on the local environment in any way.

envelopephone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram