SKR Lighting Design were approached to work on a major European project with award-winning architect Marek Tryzybowicz of MTDI, designing a new railway station and transport interchange hub to service the city of Poznan, Poland.

As well as a transport hub, the brief incorporated a huge destination shopping mall; and it all needed to be completed in time for the 2012 European Football championships.

The architect’s showstopping theatrical design of a curved façade required equally dramatic lighting, combining great creativity with sophisticated technology to suit a highly functional building at the heart of a city. We worked closely with Philips Lighting (now Signify) Poland / Polska who provided the equipment and controls solution.

The end result was a striking beacon within the city centre, which has now been fulfilling its multifaceted function for over a decade.

As one of the top destination in Newcastle, The Gate had a complete architectural make-over in 2016 and SKR worked closely with Faulkner Brown Architects to create a new enhanced scheme that would give visual impact when viewed from the famous Bigg Market and Newgate Street. The exterior lighting was sensitively design so not to create unwanted light pollution, but at the same time draw attention and generate local buzz. Colour changing projectors with precise light beam optics were used to uplight the facade canopy, whilst not spilling light into the night sky. Carefully focussed adjustable spotlights were used to illuminate the entrance vestibule, clearly indicating the entrance for the public. These were supplemented with further colour changing projectors which enhance the entertainment and theatrical character of the project.

A large amount of design work and engineering went into the planning of the architectural effect lighting, which brought the interior of The Gate to life in mesmerising fashion. Elements such as theatrical animated projection, architectural lighting accents, fibre optic effect ceilings, colour changing lift-shafts and escalators and panelled light boxes all contributing to making The Gate interior the most exciting project within its location.

The centre piece of the project was a unique chandelier to represent champagne or prosecco bubbles in a glass. SKR Lighting worked alongside lighting product designers Northern Lights to manufacture unique products and brought in Robe Entertainment Lighting products to further animate the space. Together a show-stopping scene and environment was developed and realised.

Northern Lights https://northern-lights.co.uk/project/the-gate

Faulkner Brown https://faulknerbrowns.com/

UFO https://www.fibreopticlighting.com/the-gate-fibre-optic-star-cloth

Posnania, named after the town Posnan in Poland is a destination shopping centre and it’s one of the most significant investments by APSYS, the commercial property developer.

In collaboration with AND Architects and Signify Lighting we are proud to present this spectacular project, designed not only for the purpose of retail but also to be enjoyed as a day out in the historical city of Posnan.

The vast volume of the building is filled with natural day light, it’s bright and inviting, walking along the passageway the central skylight follows along, sunlight flooding the interior and reflecting off the glass shopfronts. Suspended from high level are various pieces of bespoke art installations, ranging from floral hangings, back illuminated decorative pendants and human shaped sculptures suspended in mid-flight. The crystal forum designed by Preciosa is a spectacular part of Posnania, thousands of ceiling mounted crystals in various shapes and sizes beautifully reflect and refract light creating a mesmerising atmosphere. Using Color Kinetics LED technology, the work of art comes to light and shines in a colourful hue, adding a touch of magic to the shopping experience.

The appreciation for art in Posnania starts outside, the visitors are greeted by an oversized statue of Lucie designed and created by a Belgian sculptor David Mesguich. It represents his daughter, a 4-year-old girl seen drawing the sun, a symbolising the future and being able to transform it into something positive.

Transitioning from daytime to dusk and evening, the lighting scheme was designed to maintain the brightness of the space. Using high output, warm white LED adjustable downlights, we filled the space with light, featuring the carefully selected finishes.

To be able to adequately illuminate the ground floor areas exposed by large voids above, we discreetly surface mounted spotlights on the inner facias of voids to be able to light down and feature sitting areas, trees, and kiosks.

Integrated linear lighting within coves follows the sweeping curves of the passages, exposing their organic shapes and draws your eye to follow the various architectural elements, adding an extra layer of depth and attention to detail visible throughout the project.

Links to highlighted websites

  1. APSYS https://en.apsysgroup.com/
  2. AND Architects http://www.andarchitects.co.uk/
  3. Signify Lighting https://www.colorkinetics.com/global/showcase/posnania-shopping-center
  4. Preciosa https://www.preciosa.com/en/home
  5. David Mesguich http://montresso.com/en/portfolio_item/david-mesguich/

Contemporary tile specification company, Parkside, have their head office in Leicester and SKR provided the dynamic space with a modern and practical lighting design. The Leicester studio is an open plan, industrial style space. Along with the main showroom, there are offices, meeting rooms and other public areas. All of which required a different lighting design approach.

As the nature of the project means that staff and customers are closely inspecting the products, a very high colour rending light source is required. We ensured that the specified lighting products all had a colour rendering of 97Ra. By using a track & spotlight system the client would be able to make adjustments to furniture layouts in the future and they would be able to adjust the lighting fixtures accordingly. The adaptability of the track & spotlight system also means that a display unit can be illuminated form multiple angles, which enhances the products further.

Spread across 3 levels of the former BHS store is the vibrant and stylish indoor food market at the heart of Oxford Street. One of the latest sites following the success of Fulham and Victoria Market Halls. The spacious hub is the perfect meeting spot for friends looking to satisfy their eclectic taste buds and enrich their senses with good music, innovative industrial design and an overall relaxed vibrant atmosphere over food and drink.

Collaborating on this project with Faulkner Brown Architects, the lighting design highlights the bones of the building, rough concrete textures, exposed ceilings and signage lighting as varied as the food on offer!

Designing on a low budget focused on preserving and utilising the existing features and investing in decorative elements to make each key area a destination point with a special touch.

The entrance draws you in with a feature neon signage, bespoke wall art, dark metallic finishes, contrasting lighting and a double storey staircase graphically lined with integrated step lighting leading you to a bright first floor. The heart of Market Halls is bursting with flavours from across the world, serving freshly prepared street food in a maze of food kiosks where you can find your favourite tastes and discover something new. Order at the bar and grab a table to catch up with your friends surrounded by the pleasant buzz of the lively atmosphere. Playing with the contrast of light and darkness to draw pools of light using track lighting is the success of the multifunctionality of the open plan. A lighting approach that is as flexible as the use of the space and ready to be adapted as the layouts shifts to accommodate the change in use.

Moving up to the top floor, immerse yourself in a dark intimate cocktail area, inspired by mid-century boudoir elegance with dim lighting, floating greenery and soft furniture to unwind after a long day in the chaotic city. Step out onto the terrace just to realise you’re face to face with John Lewis holding a cocktail in your hand as you watch the shopaholics in their jungle!

Originally built in 2003 to the design of Sud Architects, Manufaktura has been at the cultural centre of Lodz, Poland. 20 years on it was commissioned for a revitalisation project to adapt it to the standards of a modern day visitor. In collaboration with an international team of designers and investor, Manufaktura has been equipped with state of the art lighting and control system to bring back its vibrancy and become so much more than a shopping mall, it’s now a destination for friends and family to meet, eat, shop and spend quality time together.

Nested at the heart of the red brick factory buildings that were once buzzing with textile machinery and now also readapted with fashionable restaurants, entertainment and shops.

Originally built in 1908 in nouveau style, the indoor market was designed by a polish Architect Juliusz Dzierżanowski in Warsaw, Poland. The name “Koszyki” translates to “Baskets” in English, deriving from the production of wicker baskets. Previously famous for selling goods ranging from foods to clothes, that could only be found at Koszyki today it’s an equally unique indoor food and drink market that attracts people of all ages and taste buds.

Renovated and reopened in 2016, the historical construction of Hala Koszyki, which can be admired inside the building today, is more than 100 years old. Before receiving their second life, the steel elements were covered in a thick layer of rust. As a memento of the pre-renovation appearance of the construction, Hala Koszyki features the original steel components, a structure exposed and visible throughout. High vaulted ceilings, exposed mezzanine walkways and open seating and dining area that fits hundreds is a vibrant meeting place for friends.

The Lighting design at Hala Koszyki is multi layered, the industrial large suspended pendants provide the overall illumination with retro fit LED modules they are efficient and easily controlled for a sustainable lighting design scheme. Feature uplightig to some of the original architectural elements shine a light on the history of the building adding a layer of mood and contrast. Exposed decorative bulbs, suspended at a human centric level add a touch of warm and intimacy in a large hall, creating pockets of unique dinning areas, cleverly breaking up to the space to zones with the medium of light. The central bar has layers of integrated linear lighting, grazing the material finishes and glowing as a central focal point. The exterior seating area is illuminated with festoon lighting to achieve a warm al fresco dining experience, with a backdrop of beautify preserved brick facade.

The indoor food market offers cuisine from around the world, serving trendy cocktails and a wide selection of snacks and drink, can be enjoyed as a passing quick bite to eat or a place to enjoy after work for a wind down.

The Rows at Chester are a unique series of two tired and mostly black and white half-timbered buildings joined with long galleries used as shopping arcades. They consist of covered walkways at the first floor behind which are entrances to shops while at street level is another set of shops and other premises. Rows were built in the four main streets leading out from Chester Cross.

Dating from the medieval era, the Rows may have been built on top of rubble remaining from the ruins of Roman buildings, but their origin is still subject to speculation. Today the premises on the street and Row levels are used for a variety of purposes; most are shops, but there are also offices, restaurants, cafés, and meeting rooms. Chester Rows are one of the city’s main tourist attractions.

Project Lighting Designer Neil Skinner whilst at LDP/Lightmatters

Near to Venice, the Nave de Vero shopping centre has become a leisure destination. Architecturally designed as a nod to Venice’s history of trade on the seas, the lighting emphasises the shapes and geometry of the architecture. It was the first Italian building within the region to have claimed the much sough-after “Very Good” BREEAM certification, for its sustainability rating, of which the Lighting Design played a large role in.

Functional, architectural and entertainment lighting all crossed over in this exciting project.

In partnership with architects Design International.

envelopephone-handsetmenu-circle