State of the art multi-media screen as the centre piece at the foyer entrance to Posnania is 11m tall, suspended from the ceiling and is visible from both the outside and internally from the mall spaces and food court. It is it the mesh structure that gives the screen the transparency and lightness and the especially engineered pixel pitch of 25x25mm or smaller, displaying advertising, games and digital messages. It its designed for the content to be displayed during daylight hours and dimmed after dusk as part of the overall lighting control system.

Posnania, named after the town Posnan in Poland is a destination shopping centre and it’s one of the most significant investments by APSYS, the commercial property developer.

In collaboration with AND Architects and Signify Lighting we are proud to present this spectacular project, designed not only for the purpose of retail but also to be enjoyed as a day out in the historical city of Posnan.

The vast volume of the building is filled with natural day light, it’s bright and inviting, walking along the passageway the central skylight follows along, sunlight flooding the interior and reflecting off the glass shopfronts. Suspended from high level are various pieces of bespoke art installations, ranging from floral hangings, back illuminated decorative pendants and human shaped sculptures suspended in mid-flight. The crystal forum designed by Preciosa is a spectacular part of Posnania, thousands of ceiling mounted crystals in various shapes and sizes beautifully reflect and refract light creating a mesmerising atmosphere. Using Color Kinetics LED technology, the work of art comes to light and shines in a colourful hue, adding a touch of magic to the shopping experience.

The appreciation for art in Posnania starts outside, the visitors are greeted by an oversized statue of Lucie designed and created by a Belgian sculptor David Mesguich. It represents his daughter, a 4-year-old girl seen drawing the sun, a symbolising the future and being able to transform it into something positive.

Transitioning from daytime to dusk and evening, the lighting scheme was designed to maintain the brightness of the space. Using high output, warm white LED adjustable downlights, we filled the space with light, featuring the carefully selected finishes.

To be able to adequately illuminate the ground floor areas exposed by large voids above, we discreetly surface mounted spotlights on the inner facias of voids to be able to light down and feature sitting areas, trees, and kiosks.

Integrated linear lighting within coves follows the sweeping curves of the passages, exposing their organic shapes and draws your eye to follow the various architectural elements, adding an extra layer of depth and attention to detail visible throughout the project.

Links to highlighted websites

  1. APSYS https://en.apsysgroup.com/
  2. AND Architects http://www.andarchitects.co.uk/
  3. Signify Lighting https://www.colorkinetics.com/global/showcase/posnania-shopping-center
  4. Preciosa https://www.preciosa.com/en/home
  5. David Mesguich http://montresso.com/en/portfolio_item/david-mesguich/

Originally built in 2003 to the design of Sud Architects, Manufaktura has been at the cultural centre of Lodz, Poland. 20 years on it was commissioned for a revitalisation project to adapt it to the standards of a modern day visitor. In collaboration with an international team of designers and investor, Manufaktura has been equipped with state of the art lighting and control system to bring back its vibrancy and become so much more than a shopping mall, it’s now a destination for friends and family to meet, eat, shop and spend quality time together.

Nested at the heart of the red brick factory buildings that were once buzzing with textile machinery and now also readapted with fashionable restaurants, entertainment and shops.

The refurbishment of the ever-popular Igigli shopping centre in Florence required not only lighting design, but also creative help with their request for multimedia throughout the project. Rather than typical flat displays, the client wanted to integrate the displays within the architecture and to create a more imaginative and playful environments.

SKR Lighting worked alongside architects Design International to develop a number of potential concepts for the screens. Once agreed on how the screens should interact with the spaces, we took the designs to LED screen experts DIGILED. Working to a tight schedule we were able to deliver the design to site and commission the working screens.

Near to Venice, the Nave de Vero shopping centre has become a leisure destination. Architecturally designed as a nod to Venice’s history of trade on the seas, the lighting emphasises the shapes and geometry of the architecture. It was the first Italian building within the region to have claimed the much sough-after “Very Good” BREEAM certification, for its sustainability rating, of which the Lighting Design played a large role in.

Functional, architectural and entertainment lighting all crossed over in this exciting project.

In partnership with architects Design International.

envelopephone-handsetmenu-circle